Manuál nezkušeného prváka II. část - IS IS IS

Nehlásím se k Islámskému státu, jen vám chci podat návod, jak pracovat s našim skvělým a milovaným informačním systémem. A nebojte, časem si ho opravdu zamilujete, protože vám to ušetří spoustu práce a 
času :)

Zdroj: I fucking love science - facebook




Dobrý den, vítejte v ISu - asi víte, na co máte klikat :P
Poté zadáte jen UČO a primární heslo. Sekundární heslo slouží k přístupu na PC v knihovně (a celkově ve škole), eduroam a různé výukové portály.



Nyní jsem zvýraznila odkazy, které budete nejvíce využívat. Určitě je to odkaz STUDENT. K tomu se dostaneme za chvilku. Dále je to odkaz POŠTA - také za chvilku, LIDÉ - zde můžete stalkerovat všechny studenty na Masarykově univerzitě, také vyučující, a ROZVRH - ten se bohužel zobrazí až v daný datum. Nyní je ten odkaz prázdný.


Klikli jsme na políčko STUDENT a dostáváme se k výpisu předmětů, které vám zapsalo studijní - hurá.
Určitě jste zjistili, že když kliknete na daný předmět, tak se vám "rozvine" a dále když kliknete na políčko KATALOG, tak dostanete o daném předmětu podrobné informace. Přes odkaz Studijní materiály se dostanete k materiálům pro každý předmět - je to velice důležité, hodně z toho si budete tisknout a budete se z nich učit na zkoušky, takže na tento odkaz nezapomeňte a také věnujte pozornost odkazu Poznámkový blok - tam vám totiž budou chodit výsledky všech testů - první výsledky, které dostanete, budou úvodního testu do angličtiny a tak také zjistíte, jestli si angličtinu můžete či nemůžete zapsat. Když kliknete na Známky, dostanete seznam předmětů - tam vám vyučující budou zeleně zadávat splněné předměty a červeně nesplněné, zároveň zde budete mít průměr a výpis pokusů.
Před políčko Zkoušky se budete přihlašovat na termíny zkoušek. Vždy je zadán čas a datum, kdy bude přihlašování otevřené, abyste si to mohli rozmyslet - obvykle to pak IS neunese a spadne - ideální je to dělat ve škole, nejrychlejší připojení, atd. 

MORNSTAIN NA BIOFYZICE DĚLÁ PODRAZY A SPUSTÍ PŘIHLAŠOVÁNÍ NA TERMÍNY HNED, TAKŽE KDO TO DŘÍV UVIDÍ, TEN MÁ LEPŠÍ TERMÍN!!! 

Dělá to proto, aby nespal IS. Jinak všichni to vypíšou a přihlašování se spustí např. až za týden. Doporučuji proto cca od konce října opravdu bedlivě a každý den sledovat IS. Nikdy nevíte, kdy se termíny objeví. Jo a taky si dobře dopředu rozmyslete, kdy chcete jít. Ušetříte si tím pak hodně stresu. S biofyzikou s termíny většinou ale není problém, vždy se někdo odhlásí nebo navyšují kapacitu a dá se to posouvat → viz. zde


Dále klikneme na políčko REGISTRACE A ZÁPIS. 
A také jsem vás chtěla upozornit, že v pravém horním rohu máte období, které budete přepínat. Nyní je období PODZIM 2016, poté si to sami přepnete na JARO 2017 atd. Když kliknete na UČO, zobrazí se vám váš profil s fotkou. Také se přes tento odkaz proklikáte na váš rozvrh (po jeho zveřejnění).


To nás pošle do následujícího přehledu - je můj, proto mám jiné předměty. Můžeme se mrknout do přehledné tabulky, kdy běží registrace předmětů a kdy je zápis předmětů. Předměty na LF se vám zapíšou automaticky - NENÍ žádná klikací soutěž. Předměty z jiných fakult se buď zapíšou také automaticky, nebo je klikací soutěž, ale to je teď momentálně moc složité a sama s tím nemám zkušenosti - každopádně online kurzy z Filozofické fakulty se vám zapisují automaticky, pokud není překročená kapacita. Jsou za 2-4 kredity a je to super, když se bojíte, že vám kredity nevyjdou.

Hm - asi bych měla napsat něco k těm kreditům, co :D

KREDITY 
V prvním semestru je to tak, že musíte BEZPODMÍNEČNĚ získat 20 kreditů - kdo studoval nějaký jiný obor a má uznané předměty ví, že ty kredity se mu do těch dvaceti za semestr nepočítají.
Součet za 2 semestry musí být vždy 45 kreditů - první semestr nasbírám 20, druhý semestr musím mít 25 a postupuju dál. Celkově za studium musíte mít 360 kreditů - a teď si to každý vydělí - takže abyste toto splnili, je super mít za semestr aspoň 30 kreditů. Pak je to no stress. Obecně, neznám nikoho, kdo by si to nepohlídal. Já si zapisuju někdy i předměty navíc (online kurzy), ale spíš jen tak pro pobavení, protože stejně vím, že musím pokračovat dál se vším! Ale kdybyste chtěli mít klidný spánek, také si zapište nějaký online kurz na víc. Kreditů budete mít víc a bude to v pohodě. V konečném důsledku se o nic vlastně nejedná a vždycky to nějak vychází.


K online kurzům i k TV se proklikáte následovně → Všechny fakulty


Pro online kurzy kliknete na políčko ŠABLONA u FILOZOFICKÉ FAKULTY → dále pak na Studijní katalog a registrační šablony pro bakalářské a magisterské studium → dole Skandinávská studia (ostatní jsem nezkoušela, ale pokud najdete něco zajímavého, napište) → prezenční forma studia → bakalářské studium → přehled předmětů → podzimní semestr → volitelné předměty a doporučuji zapsat něco z toho, co má v názvu INTERNETOVÝ KURZ, já už splnila například Sámy a teď jdu na Polárníky. Pak kliknete na políčko ZKUSIT SE ZAREGISTROVAT.


A nezapomeňte kouknout na kapacitu!!! Například ti Vikingové, i když si je zaregistrujete, se vám nezapíšou, protože je PŘEKROČENÁ KAPACITA ZÁPISU.
Další informace dostanete potom emailem - ale je to velice jednoduché, zabere to max. odpoledne a když to nesplníte, tak se nic neděje.


Tělocvik zaregistrujete podobně → vraťte se o obrázek dozadu. Kliknete na ŠABLONU, ale u FAKULTY SPORTOVNÍCH STUDIÍ a dále podle návodu nahoře.




A máte na výběr ze spousty sportů - například mě zajímá Inline bruslení. Kliknu na ZKUSIT SE ZAREGISTROVAT a hotovo.



Pokud mě bude zajímat podrobnější info o předmětů - kliknu na číslo. Přesměruje mě to do studijního katalogu a dozvím se všechno důležité.


Co se týká TV - doporučuji zaregistrovat více předmětů najednou. Sice to bude dělat trošku paseku, ale až bude zveřejněný rozvrh, můžete se mrknout, který z předmětů se vám do něho hodí a které ne. Vyberete si pouze jeden, ostatní zrušíte. Dále si vyberete skupinu, do které se budete chtít registrovat a potom vypukne v určitý den a čas (čas je VŽDY 17:00) klikací soutěž. Pokud se do té skupiny dostanete - gratuluji a bravo, máte TV, můžete si jej zapsat (zapíše se automaticky). Pokud se nedostanete, můžete ten předmět zrušit, protože i když si ho zapíšete, v té skupině vás mít zapsané nebudou a nemůžete tam chodit - návod dodám později, až bude zveřejněný rozvrh TV a současně náš školní rozvrh.

Pro rok 2016/2017 zimní semestr - ROZVRH TV se zveřejní 26.8.2016
ROZVRH studentů se zveřejní 31.8.2016
KLIKACÍ SOUTĚŽ O SKUPINY TV BUDE 1.9.2016 - 17:00 !!!!


Když se vrátíte na hlavní stránku a kliknete opět na REGISTRACE A ZÁPIS, můžete vidět, jak se vám TV zaregistroval.

POŠTA


Další důležitá věc je pošta. Měli byste si emaily přesměrovat na osobní email, kam chodíte denně, abyste na něco důležitého nezapomněli a nezasklili to. Kliknete tedy na tlačítko POŠTA.


A dále na tlačítko NASTAVENÍ, kde si nastavíte osobní emailovou adresu, na kterou se vám emaily budou automaticky přeposílat.

ANGLIČTINA


Kliknete na STUDENT → pak ANGLIČTINA - VSTUPNÍ TEST → VSTUPNÍ TEST


Otevře se vám interaktivní osnova, kde jsou všechny důležité pokyny.


Dále kliknete na následující políčko nahoře ↑


Vyberete MUNI


A přihlásíte se - pozor - ZADÁVÁTE SEKUNDÁRNÍ HESLO!!!!

A pak už jen vstoupíte do testu a hodně štěstí :) 
Jde přerušit, takže až vás to začne nudit, přerušíte a dáte si pauzu.

SETKÁVÁNÍ


Další fajn odkaz, který využijete, je setkávání. Tam si můžete najít seznam všech lidí z vašeho ročníku.


Kliknete na ročník, který chcete vidět


A otevřete tento seznam lidí.

STIPENDIA


Poslední důležitý odkaz, co mě napadá, jsou stipendia.


V první kolonce si nastavíte číslo účtu - info pro SLOVÁKY - bere to jen ČESKÝ účet, takže spousta Slováků si ho při studiu založí.
Druhý odkaz je potom na žádost o ubytovací stipendium - jak jsem psala, mají na něj nárok všichni, co jsou ve svém prvním studiu, neměnili obor ani nemají jiný obor vystudovaný, bydlí mimo Brno - město a je jim méně jak 26 let - až se budou podávat žádosti, IS vás na to vždy upozorní. Automaticky upozorňuje na důležité věci, jako je ŽÁDOST O ZÁPIS DO SEMESTRU (nyní to není vaše starost, žádost podáváte až od 2. semestru) - jen kliknete na odkaz, co vám IS nabídne - aby bylo vaší žádost vyhověno, musíte splnit kreditové a předmětové podmínky (20 kreditů za semestr, 45 za dva semestry a musíte mít splněné všechny povinné předměty a když nemáte, musíte je opakovat).
A další důležitý odkaz - na to vás IS také upozorní - je POTVRZENÍ SEZNAMU PŘEDMĚTŮ - to se dělá vždy po zápisu předmětů a zas jen kliknete na políčko POTVRZUJI. 

Uf, jsem vyčerpaná :D ...
Další článek bude brzy a už bude zábavnější, i když doufám, že tohle vám aspoň trošku pomůže. Mějte se krásně a kdyby cokoliv, neváhejte napsat!!!

Zatím nadšená medička


Komentáře

  1. Uzasne, uzasne, dekuji moc ��

    OdpovědětVymazat
  2. Máš to opravdu pečlivě zpracované, palec nahoru! :) Já s naším "SISem" bojovala nedávno kvůli zápisu volitelných předmětů do druháku, bohužel nebyl problém v něm, ale spíš mezi myší a židlí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :'D To chápu, neboj, taky mi docela trvalo než jsem na to všechno přišla a stejně mám pořád pocit, že umím jen základy :D

      Vymazat
  3. Super, ale jen bych dodala, ze je super moznost nastavit si emailova upozorneni prave na zmeny pozn. bloku, znamek, terminu zkousek, atp., takze pak vubec nemusite denne od rijna kontrolovat IS ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ah, tak to jsem nevěděla, že jde :D Já mám takovou obsedantně kompulzivní poruchu, že hlavně přes školu kontroluju email i IS každý den :D Asi bych s tím měla něco dělat (nastavit si upozornění na mobilu a přestat kontrolovat), každopádně děkuji za dobrý tip! :)

      Vymazat
  4. Ahoj, když si přidám předměty z jiných fakult, abych měl splněný počet kreditů, musím z těch předmětů udělat i závěrečnou zkoušku nebo je jedno, když 'propadnu'?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je neuděláš,vůbec nic se neděje,jen musíš požádat o zrušení povinnosti opakovat předmět 😉
      A myslím máš 180 kreditů, které můžeš takto "neudělat", což je hodně 😊😉

      Vymazat
  5. Ahoj, chcem sa spýtať že či test z angličtiny musím vypracovať aj keď som rozhodnutá si ju dať až v inom ročníku, a ešte taká otázočka vedela by si mi povedať na akej koleji je cca najviac medikov? veľmi by mi to pomohlo, a ešte ďakujem že píšeš takéto články, som si istá, že nie som jediná komu pomáhajú! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, samozřejmě ho nemusíš vypracovat, ale je to lepší, protože aspoň budeš vědět, jak na tom jsi a jestli ho další rok zvládneš :)
      A z kolejí bych osobně doporučila asi Komárov, protože je tam klid a je za rozumné peníze. Nevýhodou je, že je docela daleko. Jestli je tam nejvíc mediků, to nemám tušení, přijde mi, že většina je na bytech :/
      Doufám, že jsem ti pomohla :)

      Vymazat
  6. Ahoj, moc ti děkuju! Vrhla jsem se na seznamování s ISem a bez Tvého článku bych neměla vůbec šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, pár dní již přemýšlím jak je to s těmi kredity... anab musím mít za dva semestry určitý počet, a když si nasbírám více, tak se mi přesouvají do dalšího semestru? nebo jako by nebyly, děkuji moc za respond :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za první semestr musíš mít bezpodmínečně 20 kreditů na postup. Od 2. semestru ti stačí, abys měl za dva po sobě jdoucí semestry kreditů 45 a jdeš dál. JENŽE za celé studium tzn. 6 let medicíny potřebuješ mít 360 kreditů a když si to vydělíš 12ti, vyjde ti, že za semestr musíš mít minimálně 30 kreditů. Pokud budeš splňovat 30 kreditů za semestr, jsi v pohodě a nemusíš nic řešit ;) Jinak si to musíš pohlídat, aby ti to vyšlo do celkového součtu 360 a taky těch 45 na postup. Snad jsem to vysvětlila dost jasně :D Kdyby něco, určo ještě napiš!

      Vymazat
  8. Chcela som sa spýtať, tie online kurzy o ktorých si písala je čo vlastne? Tie skúšky z iných fakúlt, akože pomimo medicíny by som sa učila na jednu skúšku nejaké dejiny alebo len niečo napíšem alebo ako to potom je keď si zvolím kvôli kreditom predmet z iného? Moc tomu nerozumiem, prepáč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty online kurzy jsou jakoby regulérní předměty nabízené MU s tím, že si je studenti zapisují hlavně skrz kredity, nicméně jsou i zajímavé :) A přesně takto, jak to popisuješ, to funguje.

      Vymazat
    2. A ty si si aké dala? :) A mala si z nich aj skúšku či napísať len prácu?

      Vymazat
    3. Já jsem měla online kurzy Sámové, Nobelova cena ve Skandinávii, Skandinávský design a Skandinávské polárníky. Jsou tam průběžné testy, nějaké práce (prezentace nebo slohovka) a závěrečný test. Všehovšudy se to dá udělat na pohodu za víkend :)

      Vymazat

Okomentovat