Na stopě zločincům - Poševní kvasinkové infekce

 Každé ráno, jako obvykle, vstala paní Malá z postele a nachystala si svou oblíbenou sladkou snídaní. Do pečlivě vyleštěné sklenice si nalila pomerančový džus, na rohlík si namazala tlustou vrstvu marmelády, uvařila si kávu, do které nasypala 3 lžičky cukru a vše zakončila jablkem. Sladkosti ji v poslední době velice uklidňovaly a byly malou náplastí na problémy, které právě prožívala. Paní Malou trápilo velice nepříjemné poševní svědění. Trápilo ji den co den, nemohla na to přestat myslet, ale jelikož se styděla o problému mluvit, pořád tajně doufala, že to za nějaký čas přejde samo. Jenže nepřecházelo. Její manžel samozřejmě poznal, že něco není v pořádku a neustále se jí na to ptal, ale ona ho vždycky odbyla a řekla mu, že má potíže v práci. Přišlo jí to nevhodné, přece neměla jiného sexuálního partnera kromě svého manžela, tak proč zrovna ji začaly trápit takové potíže?





V rámci našeho detektivního seriálu jsme se rozhodli případ paní Malé přijmout, najít pachatele a s jeho pomocí ho rozebrat do nejmenších detailů.

Zůstaňte prosím s námi, po reklamě budeme zpět.


O autorce obrázku

Daniela 



.
Jsem normální slečna a zanícená nutriční terapeutka, která se jednoho krásného dne rozhodla splnit si svůj dětský sen - malovat obrazy sobě i lidem pro radost. Malování je můj největší relax v průběhu studia výživy, který mi dodával energii na zkoušky i do těžkých životních situací a tuhle energii se také snažím předat dál formou veselých a pozitivních obrázků

Danču jsem poprosila, aby můj kvasinkový článek doprovázel obrázek veselé a milé kvasinky. Vše jsem nechala na ní a moc jsem se těšila na výsledek. Představu splnila nad očekávání a já ji za to velice děkuji ♥ 

Pokud byste se chtěli kouknout na další tvorbu od Danči, stačí navštívit její instagram nebo webovou stránku http://drdaniela.cz/ .

***

Ale nyní už zpět k případu paní Malé. 

Sice se to v běžné praxi nedělá hned na prvním místě (následně vám vysvětlíme proč), ale pozvali jsme si paní Malou na gynekologické vyšetření, kde jsme z pochvy odebrali stěry, které jsme následně zaslali do mikrobiologické laboratoře. Podezření na viníka se záhy začínalo ukazovat jako pravdivé. Nebyl jím totiž nikdo jiný než naše bílá kráska Candida albicans.

Candido, budeš tak hodná a povíš nám k tomu něco? 

Starý známý fígl s mikrobiologickou laborkou, že? Dobrá. Sice jste mě naštvali, že to šlo tak rychle, ale něco vám k tomu teda řeknu. Moje jméno je, jak jste již zmínili, Candida albicans. Patřím do Říše Hub a Čeledi kvasinkovitých. Obvykle jsem neškodný tvoreček, který si někde v malém množství přirozeně pučí jak v zažívacím traktu, tak v pochvě člověka (jsem totiž odolná nízkému pH, tím pádem mi kyselé prostředí nevadí, muhahaha), bez toho, abych způsobovala nepříjemnosti, ale jak mi dá někdo záminku, stane se ze mě pěkně otravná potvora!! 

A to byste nevěřili, jaká to může být sranda.

A co se stalo u paní Malé? Proč ses rozhodla napadnout zrovna ji?

Vážení, abyste to pochopili, já opravdu NEJSEM zlá. Jen využívám příležitosti. Paní Malá brala před nedávnem Doxybene - širokospektrální tetracyklinové antibiotikum, které nádherně potlačuje a vybíjí přirozenou mikroflóru, což je, bohužel (bohudík pro mě) jeden z vedlejších příznaků širokospektrálních antibiotik. A jelikož právě toto antibiotikum vybije kamaráda Laktobacilla, který je jediným z důvodů, proč se právě já pochvě nepřemnožím, mám pole působnosti jen pro sebe a tanec začíná. 

Poševní mikroflóra se samozřejmě mění také vlivem hormonů a měsíčního cyklu ženy, tím pádem můžou kvasinkové infekce propuknout má-li žena nějakou výraznější hormonální rozkolísanost - například těhotenství či endokrinní poruchy (poruchy působení či tvorby hormonů). 

A ještě nějak paní Malá pomohla k tomu, aby ses začala množit?

Ale jistě, jistě! Všimli jste si ten přehršel cukru? Ne nadarmo se mi říká Kvasinka! Moc ráda totiž kvasím cukr a jelikož dokážu přežít i nižší pH (kyselé prostředí), které při kvašení cukrů vzniká, dostáváme se tak do začarovaného kruhu. Ženská má problém, který neumí řešit a na pohlazení psychiky jí pomáhá sladké - buch, dá mi něco, co můžu kvasit a já jen tak neodejdu, ba naopak mám skvělé prostředí pro své fungování. Organismu chvilku trvá než si zase vytvoří Laktouše (Laktobacilla) a pokud mu ta ženská ničím nepomůže a nepodpoří přirozenou poševní mikroflóru, bohužel (ale bohudík pro mě!).

Děkujeme naší hlavní hvězdě večera - Candidě albicans - která na sebe dokázala strhnout veškerou pozornost za rozhovor a nyní už pár slov z naší detektivní kanceláře.

Poševní kvasinkové infekce nejsou nic neobvyklého, každá žena ji může mít alespoň jednou za život, důležité však je nepodceňovat ji a řešit ji včas. Ve většině případů stačí na kvasinkovou infekci použít pouze mast, která má za úkol kolonie kvasinek z pochvy vyhubit. Důležité také je podpořit přirozenou poševní mikroflóru - hlavně zmíněného Lactobacilla. 
Kvasinkové infekce se také mohou objevit při přehnané hygieně genitálií, kdy se právě mytím narušuje poševní mikroflóra, takže i na tohle buďme opatrní. Některé ženy mohou kandidózy trápit po návštěvě veřejných koupališť, ne ani tak proto, že by docházelo k jakémusi přenosu vodou, ale spíše proto, že opět může např. vlivem chemikálií dojít k porušení přirozené poševní mikroflóry.

A co to vlastně ta mikroflóra je?

Na celém těle, prakticky na všech věcech, které chytáme, které používáme atd., se vyskytují bakterie. Bakterie jsou malé mikroskopické brebery = nejdou vidět okem, které nás provází celým životem a jen v určitých situacích nám mohou způsobit veliké zdravotní potíže. Se spoustou z nich žijeme dlouhodobě v harmonii a nijak nám nevadí a jedním z příkladů této harmonie s bakteriemi je právě poševní mikroflóra. 

http://www.neumm.cz/archiv/470/fyziologicka-vaginalni-mikroflora.html

A takto by to v pochvě mělo správně vypadat.

A jak to nemá v pochvě vypadat? 

https://i.ytimg.com/vi/sliH7pju_Mg/hqdefault.jpg

Přesně takto. Kvasinkovou infekci provází mimo pálení s svědění v pochvě také hrudkovitý bílý výtok, zdánlivě připomínající tvaroh, který by neměl výrazně zapáchat. 

A jaká je tedy léčba?

První pomoc - na noc zavést bílý jogurt do pochvy a nechat do rána působit - nejběžnějšími bakteriemi používanými při výrobě bílých jogurtů jsou totiž Streprococcus salivarius a Lactobacillus bullgaricus

Jestliže pozorujete následující příznaky, které trvají krátkou dobu, bolest či svědění není nijak úporná a výtok nesmrdí, případně ho ani nemáte, nemusíte hned utíkat k lékaři. Zajděte do lékárny a poraďte se ohledně vhodné mastičky na kvasinkovou infekci. Lékař vám stejně nic jiného nedá, ale pošle vás s tímto problémem také do lékárny pro mast (není totiž vhodné okamžitě zahajovat systémovou léčbu pomocí antibiotik v případě, že to není nutné) - alespoň takto mi to bylo řečeno na praxi na gynekologii :)

Pokud jsou problémy výrazné, kvasinkové infekce se vám vracejí či výtok silně zapáchá, nebo se vám cokoliv nezdá a průběh je jiný K LÉKAŘI URČITĚ BĚŽTE a nechte se vyšetřit. 
Může zde být přidružená bakteriální infekce, která může být závažná, případně u opakujících se kvasinkových infekcí je nutné přeléčit se celkově pomocí antibiotik, jelikož rezervoárem kvasinek je střevo, z kterého je do pochvy cesta velice jednoduchá. 

Techtle mechtle?

Kvasinkové infekce se primárně neřadí mezi STD, tedy sexuálně přenosné nemoci, kam patří například kapavka, chlamydióza či syfilis, ALE i kvasinkovou infekci si můžete s partnerem navzájem přenést. Muži jsou většinou pouze přenašeči a v případě, že nejsou přeléčení, může žena dělat cokoliv, ale infekce se zbavit nemusí. Přitom někdy stačí jen použít tu stejnou mastičku na penis (v horizontu jaký stanoví lékárník či lékař) a může být po problému - jak říkal pan doktor na gyndě - nebojte se mít spolu techtle mechtle, aspoň se přeléčíte oba dva, i když je jasné, že pro ženu to zrovna v období, kdy ji všechno svědí a pálí být příjemné nemusí. 

Prevence? 

Ano i kvasinkovým infekcím se dá předejít. A tak, že se naučíte dodržovat následující sedmero. 

Sedmero NE kvasinkám:

1. Probiotika užívat budeš 

Aneb když dostanete antibiotika, vyzvedněte si k nim v lékárně také probiotika. Ne všechna antibiotika vybíjejí bakteriální mikroflóru, ale nikdy to není na škodu podpořit.

2. Imunitu posilovat budeš

Sport, otužování, ovoce, zelenina, vitamíny, případně různé potravinové doplňky na podporu imunitního systému nejsou nikdy na škodu! Kor v zimních a podzimních měsících, kdy se na nás může nalepit kdejaká potvora. A všechny brebery mají mooooc rády sníženou imunitu. A houby taky!

3. #cukrfree dodržovat budeš

Ne, nepodporuju tuto šílenost. I cukr potřebujeme a cukr je kámoš! Ale pokud víte, že trpíte na kvasinkové infekce není moc dobré to s cukrem přehánět. Kvasinky ho totiž mají fakt rády, mňam mňam, neboli moderně #yummy.

Pozor! Bílé pečivo = cukr! Nejezte to, pokud máte potíže.

4. Plavky si převlékat budeš

Vlhko, mokro, chlór, jeeej, to je lahoda! Hotové žně pro tyto krásné houby. Tak pozor na to. Btw, na vysušené sliznice od chloru (jo, jsem na to i já sama docela přecitlivělá) mi dobře zabírá kokosový olej. Nedám na něj dopustit a také vím, že některé citlivé ženy si do pochvy před koupáním zavádějí tampón napuštění zředěným Tea tree olejem.

5. Hygienu přehánět NEbudeš

Není na škodu používat gely na intimní hygienu, protože mají pH přizpůsobené poševnímu prostředí a bohužel náš kámoš Laktouš NEMÁ rád alkalické = zásadité pH. Pokud si genitálie umýváte klasickým mýdlem, které má pH obvykle alkalické, vybíjíte si přirozenou poševní mikroflóru a to není dobře → kvasinky pučí a pučí a pučííí ... 

6. Partnera přeléčit můžeš

Dámy, nebojte se toho. Věřte, že je život bez kvasinek lepší.

7. Problém za včas řešit budeš

A pokud to nastane? Šup do lékárny, případně k doktorovi!



Tak. Dnešního viníka jsme dostali za mříže a jsem za to moc ráda! 

Ještě vám prozradím, že z jistých důvodů zde nechci zveřejňovat názvy léků a přípravků, které jsou "dobré" na kvasinkové infekce, protože v tom sama přehled nemám a nejsem v tom tak zběhlá, abych si vám mohla dovolit něco konkrétního doporučit. Mastiček je na trhu celá řada, dají se také koupit desinfekční globule, které se do pochvy zavádějí na noc či výplachy. Každému zabírá něco jiného a vy to budete prostě muset otestovat sami na sobě. Věřím, že v lékárnách s tím mají velké zkušenosti a dobře vám poradí, případně doktor zahájí správnou celkovou léčbu, kdyby nic nezabíralo a nepomáhalo.

Článek jsem psala sama, není zkontrolovaný žádným odborníkem a čerpala jsem z více odborných zdrojů, mimo jiné z učebnice Mikrobiologie od Votavy + e-learningových prezentací Masarykovy univerzity a doufám, že jsem zde nenapsala nic fatálně špatného, ale i tak připouštím, že zde mohou být chyby. 

Kvasinkám zdar! Omlouvám se, že to tak trvalo.

Jaké téma byste chtěli zpracovat příště? Trápí vás něco konkrétního?

Zatím Nadšená ♥

***

Článek je inspirovaný vyprávěním jednoho našeho pana doktora - vyučujícího.



Komentáře

  1. Super článek! Příští téma by mohlo být o akné - nejen o tom klasickém "puberťáckém", ale i o jeho horších projevech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Budu si to sepisovat a podle zvládnutelnosti to roztřídím. O akné toho upřímně moc nevím, nicméně spousta kožních projevů má původ ve střevech a na akné velice dobře zabírá bezlepková dieta (ale samozřejmě tohle není evidence-based medicine informace). Například pro inspiraci http://www.zghettablog.cz/2017/01/akne-story.html :))

      Vymazat
    2. Ale napiš to normálně a bez blbinek a la rozhovor s kvasinkou.

      Vymazat
    3. Pokud to chcete normálně, přečtěte si učebnice ;) Já toho mám plné zuby, snažím se to dělat zajímavé jak pro sebe, tak pro vás a myslím, že to spíš většina lidí ocení.

      Vymazat
  2. Vtipně a zajímavě zpracované téma. Paráda! Za mě palec hore :D

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj,:) viem ze to sem nepatri ale chcel by som sa spytat ci sa v brne na masarykovej u. lf platia nejake poplatky za studium, lebo som tam niekde videl ze poplatok 95.000Kc ako cenu vzdelania tak ma zaujimalo ako casto sa to plati. dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, školné se neplatí. Veškeré informace najdeš na www.med.muni.cz - doporučuji dobře prostudovat, jako budoucí vysokoškolák se BUDEŠ muset orientovat ve vyhledávání, protože ti s takovou banální informací nikdo pomáhat nebude ;) :)

      Vymazat

Okomentovat