Není fonendoskop, jako fonendoskop

Na vlastní uši neslyšíš.

Aspoň tak si připadá každý medik v začátcích své kariérní spolupráce s kolegou fonendoskopem (či stetoskopem, chcete-li). Ze začátku jsou to tahanice, slzy, pot a krev. Působíme si bolest nesmyslným klepáním na membránu, abychom se ujistili, že je všechno v pořádku, ale jakmile přiložíme fonendoskop na pacienta (nebo kolegu, kterého jsme si vybrali, jakožto pokusného králíka), neslyšíme zhola nic. A v krajních případech nejsme ani schopní správně změřit tlak.



Kde udělali soudruzi z NDR chybu? 

Neudělali žádnou. Zacházení s fonendoskopem může být z počátku opravdu dost obtížné (obzvlášť pokud si olivky strčíme do uší obráceně, protože od prváku dávno a my už zapomněli, jakže vlastně probíhá meatus acusticus externus, že?) a všechno chce čas a trénink.

= strkejte si fonendoskop do uší tak, aby olivky směřovaly DOPŘEDU.

Vřele doporučuji začít s tím, že se správně naučíte měřit tlak auskultační metodou. Je fakt, že dnes se hojně využívá také metoda oscilometrická, ale jakmile přijdete na fyziologický ústav, musíte vědět PRÁVĚ ten rozdíl, mezi těmito dvěma metodami a tím je PŘESNOST. Auskultační metoda přesně "změří" - respektive vy pomocí ní změříte - diastolu, kdežto oscilometrická změří pouze střední arteriální tlak a z těchto údajů podle vzorečku pak systolu a diastolu dopočítá. Samozřejmě bychom se tu o tom mohli bavit mnohem delší dobu, ale měření krevního tlaku se dnes tak úplně věnovat nechci, proto popojedeme dále. 

Jsme ve druháku - hurá, ošetřovatelství. Na ošku svůj vlastní fonendoskop až tolik potřebovat nebudete, protože v rámci ošetřovatelství se často dostanete jen k tomu měření tlaku a na ten vám fonendoskop půjčí. Nicméně pokud po něm toužíte, chcete se učit dopředu, nacvičovat, naposlouchávat si všechno možné od podle internetu a trošku poobcházet příbuzenstvo až z desátého kolene kvůli krásným patologiím, nebo se jen budete snažit dostat do uší už dopředu to, jak zní fyziologický nález a hledáte vhodnou odměnu za hotové přijímačky, tak je fonendoskop opravdu moc hezká věc.

Můj první kámoš :) Firemní, neprodejný. 

No jo, ale jaký vybrat?

Pokud si nejste jistí, že chcete hned ze začátku drahý fonendoskop, který stojí více než 1000 korun, kupte levnější. Ale prosím, nekupujte si téměř plastový šunt, který se hned ohne a neslyšíte v tom skoro vůbec nic. 

Než přejdu k doporučení konkrétních značek a k velkému porovnání dvou typů fonendoskopů, na které už určitě bedlivě čekáte (alespoň ti z vás, které má prezentace fonendoskopu zaujala na instagramu), ráda bych vás seznámila ještě s jednou věcí.

Není tomu dávno, co mě oslovila partička mediků z Hradce Králové, kteří založili pro zábavu, pomoc medikům a nějakou tu korunu e-shop s medickými věcmi. Samozřejmě jsem souhlasila, že je podpořím, ale sami víte, že nejdřív si udělám obrázek o tom, co vlastně podporovat budu, proto jsem je požádala, aby mi zaslali jeden z fonendoskopů na testování. Předem upozorňuji, že se nejedná o fonendoskopy jejich vlastní výroby, nýbrž aktivně spolupracují s jednou ne tolik známou americkou firmou, která se právě na výrobu fonendoskopů specializuje. A tak to celé začalo, pokračuje a myslím, že se opravdu máte na co těšit! Řekla bych, že fonendoskopy jsou vlajkovou lodí jejich e-shopu, i když mají moc hezké také ostatní produkty, obzvlášť plášť, který je dokonce české výroby a to se vždycky cení!

Jedná se o stránku www.infinitemedstyle.cz



Značka fonendoskopů, kterou oni distribuují (jakožto jedni z mála) sem k nám, se jmenuje MDF. 
Detaily si o nich můžete přečíst v závěru tohoto článku + sem vložím odkazy na stránky, kde se dozvíte naprosto všechno, co vás zajímá. Pokud byste odpověď na vaši otázku nenašli, nebojte se napsat mně, nebo přímo lidem z Infinite MedStyle, věřím, že vám rádi a ochotně odpoví, pokud to budou sami vědět.

Ale abych se vrátila k tomu, o čem jsem začala psát před chvílí - pokud sháníte levnější variantu fonendoskopu - takový ten základní, na vašem místě bych vynechala lékařské potřeby a další obchůdky a pořídila si fonendoskop od značky MDF typ 747. Vychází na 549 Kč, osobně jsem ho měla v ruce a  poslouchala s tím a je velice příjemný. Pro začátek naprosto dostačující.

Další možností a trošku dražší varianta, je fonendoskop dvojhadičkový - Rappaport MDF 767. Dejte si pozor na fake, protože se na internetu objevují. Sama ho budu ještě testovat a jsem na něj moc zvědavá, jeden můj známý zdravotní záchranář, si ho nesmírně pochvaluje. Prý v něm slyší všechno i přes hluk sirén sanitky, tak jsem zvědavá, jak na tom budou mé uši.




No a teď velké finále, na které všichni netrpělivě čekáte - porovnání Littmann Classic III a MDF 777.
Jedno krásné odpoledne jsem vzala oba dva fonendoskopy domů k příteli, kde zrovna byli na návštěvě Lucka s jejím přítelem Radkem - doktorka a medik. Troje uši se vrhly na pokusný objekt - Martina, aby vyzkoušeli a porovnali kvalitu obou fonendoskopů - výsledek?

REMÍZA

Ano, dámy a pánové. Opravdu jsme mezi těmito dvěma typy neshledali žádný výrazný rozdíl. Usoudili jsme, že oba dva jsou velmi hezké a příjemné a opravdu se v nich kvalitně poslouchá všechno, co je potřeba. Já sama bych si teď dovolila shrnout plusy a mínusy obou těchto typů:

MDF 777


+ nádherný design
+ zvoneček, který u Littmanna musíte složitě vyrobit - pro nás, laiky a mediky není tolik využitelný, ale prý ho v budoucnu oceníme
+ doživotní záruka, kterou tato americká firma poskytuje
+ 3 velikosti olivek - opravdu je správná velikost olivek na kvalitě zvuku VELMI znát
+ větší průměr membrány
+ délka hadičky
+ velmi příznivá cena

- hmotnost - protože je membrána větší, je také trošku těžší, ale jen nepatrně




Littmann Classic III


+ značka - co si budem povídat, Littmann má zvuk a spousta z nás si ho kupuje jen skrz značku, což ale není hlavní parametr pro výběr fonendoskopu (neměl by být)
+ membrána pro poslouchání karotid a malých dětí - je výhodou, kterou MDF nemá, ale v žádném případě není nezbytností
+ design

- Littmann je poměrně krátký
- nemá různé velikosti olivek - pouze jednu velikost, což je velmi znám na kvalitě kvuku
- nemá doživotní záruku
- cena - je opravdu drahý


Pokud byste se podívali na poměr cena / výkon a chtěli byste například fonendoskop celý černý, nebo i s barevnými hadičkami, rozhodně vychází cca o polovinu levněji a lépe MDF 777 - 1799 Kč.
Littmann Classic III bez nějaké akce, se pohybuje na českých e-shopech (a skrz záruku nedoporučuji kupovat na zahraničních, protože s tím byly velké problémy) od 3300 Kč výš. 
Kdybych o značce MDF věděla, rozhodně bych volila levnější tuto alternativu i vzhledem k tomu, že je to můj první fonendoskop, od kterého sice očekávám hodně, ale mé priority se mohou změnit a můžu se například stát patologem, kde v budoucnu fonendoskop určitě potřebovat nebudu, tak proč volit zrovna to nejdražší?

Jestliže vás zaujaly designové varianty fonendoskopu MDF 777, tak ty vyjdou cca na stejné peníze, jako Littmann Classic III a to zkrátka z toho důvodu, že pozlacení je tato speciální úprava, je bohužel na výrobu drahá, nicméně už je to opravdu šperk a investice, kterou děláte s určitým úmyslem, a kterou Littmann nemá a tudíž vám ji nemůže poskytnout.
Na druhou stranu, pokud chcete fonendoskop s duhovými kovovými součástmi, budete si určitě kupovat Littmanna, protože takový design zase nenabízí MDF. Všechno je tedy o rozhodnutí a o prioritách.


Jaký by měl být tedy algoritmus pří výběru fonendoskopu? Následující: 



Tedy za předpokladu, že se rozhodnete pro značku MDF. U levnějších variant fonendoskopů si myslím, že nemáte co řešit. U dražších variant je to potom o tom, co upřednostníte a kolik peněz jste ochotní investovat.


PŘEKVAPENÍ NA ZÁVĚR


Pokud by vás tohle všechno zaujalo, mám pro vás na závěr ještě jedno překvapení. V rámci spolupráce jsme se s lidmi z Infinite MedStyle domluvili, že vám poskytnou  slevu 10% na všechno zboží z jejich eshopu. Podmínkou je dát follow jejich stránce Infinite MedStyle na Instagramu NEBO na facebooku  a zároveň dát follow mému instagramu, jakožto zprostředkovateli  Ze života medičky.

Osobně si myslím, že to opravdu stojí za to, protože například pokud by se vám líbil fonendoskop MDF 777 Rosegold, dostanete se se slevou cca na 3000 Kč, což je méně než za Littmann Classic III. 

Sleva platí na úplně všechny produkty v eshopu, takže určitě ji neváhejte využít. Stačí, když do poznámky zadáte "zeživotamedičky". 

POZOR: POUZE DO 6. 5. 2018. Akce se možná bude po domluvě opakovat, o všem se zavčasu dozvíte.


Závěrem bych ještě chtěla poděkovat za možnost vyzkoušet novou a opravdu skvělou značku fonendoskopů, kterou mi právě firmička Infinite MedStyle dala. Myslím, že MDF si zaslouží místo také na našem trhu a zároveň v našich ♥ . Je dobré objevovat něco nového, něco jiného a něco skvělého, takže DÍKY za to, že jste mi zaslali fonendoskop na testování. 

Prosím, sledujte můj instagram - zezivotamedicky. Naše spolupráce s Infinite MedStyle dále pokračuje a budou se zde objevovat novinky a další akce, soutěže a příspěvky, které by se vám mohly líbit - nenechejte si to ujít. 

A já se moc těším na naši další spolupráci, na to až si oba dva fonendoskopy opravdu důkladně otestuji na pacientech - bude také podrobné zhodnocení a fotodokumentace, nenechte si ujít a zároveň na testování Rappaportu. 

Mějte se krásně ♥

Zatím Nadšená


Komentáře

  1. Co je to zvoneček?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ta část fonendoskopu na druhé straně od membrány :)

      Vymazat
  2. ahoj, zkousela si nakonec ten Rappaport 767? :) byla si spokojená?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat